Przejdź do głównej zawartości

Przedwiośnie

Mamy już wiosnę, no przynajmniej kalendarzową. Na pełnię tej pory roku musimy jeszcze poczekać.
A co tu jeść, kiedy jeszcze nic naturalnie w ziemi nic nie rośnie. Świeże warzywa są albo spod folii, albo sprowadzane z drugiej półkuli. Pomidory od jakiś kilku miesięcy są już niejadalne, ziemniaki mają słodki posmak a kupiona sałata czy rzodkiewka od nadmiaru chemii, której użyto do jej wzrostu, wywołuje wysypkę na skórze...

Kiełki groszku.

Moim sposobem na porcję witamin i minerałów jest domowa produkcja kiełków. Jest to prosta i tania metoda na to, by na kanapkach znalazło się coś świeżego i wartościowego. Do produkcji kiełków wystarczy słoik, woda i kawałek gazy. Codziennie trzeba przepłukiwać ziarna na kiełki pod wodą. Pamiętając by je dobrze odsączyć, by nie stały w wodzie, bo zaczną gnić. Kiełki są jadane na całym świecie (https://pl.wikipedia.org/wiki/Kie%C5%82ki_(kulinaria)) ze względu na to, iż mają te same ilości składników odżywczych, co w pełni wytworzone rośliny.

Mi najbardziej smakują kiełki rzodkiewki, brokuła i fasoli mung, które dodaję dla odmiany do dań obiadowych.

Innym dobrym sposobem na przechowywanie zdrowego jedzenia na dłużej jest jego suszenie. Dlatego warto zainwestować w dobrą suszarkę do owoców i warzyw, które grzybiarzom przyda się także do suszenia grzybów. Najlepiej zajrzeć na jakiś ranking np. tu https://frushi.pl/suszarka-do-owocow-grzybow-i-warzyw/#ranking-suszarek-do-grzybów-i-owoców i wybrać model, które Cię interesuje zapoznając się wcześniej ze specyfikacją. Nic nie stoi na przeszkodzie aby mieć swoją kiełkownicę i suszarkę.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Reklama z pomysłem

W dzisiejszych czasach liczy się pomysłowa reklama. Tylko taka zwróci na siebie uwagę i sprawi, że o danej marce będzie głośno. Czyli przyniesie zamierzony efekt. Czasem można spotkać się z naprawdę ciekawymi pomysłami i rozwiązaniami, które bawią i cieszą oko. Bo maraton pół godzinny na Polsacie wcale do mnie nie przemawia.

Herbata na zimno

Już chyba ze dwa sezony temu polskie firmy odkryły, fakt istnienia herbata ekspresowych parzonych na zimno. A już takową nabyłam ładnych parę lat temu z firmy Twinings. Wówczas w ofercie były tylko czarne herbaty, teraz widziałam i zieloną i ziołową (miętową). Ogólnie to miętę można parzyć na zimno. Niewiele osób o tym wie. Wiadomo, że można wziąć zwykłą herbatę, zaparzyć ją wrzątkiem, ostudzić, posłodzić, dodać lodu i też zrobimy ice tea. Jednak tu chodzi o ekspresowe rozwiązanie. Obecnie w sklepach widziałam że i Tetley zrobił taką herbatę i Vitax. Liptona nie widać, pewnie dlatego że sprzedaje już rozrobione w butelkach. Piliście już kiedyś taką ekspresówkę z torebki na zimno?

Jedna firma perfumowa

Tak się jakoś złożyło, że od lat jestem wierną klientką jednej firmy produkującej perfumy. A zaczęło się od bardzo oklepanego i najpopularniejszego zapachu Dolce&Gabbana - Light Blue . Chyba wszyscy go mieli, a przynajmniej kojarzą zapach. Super świeży, morski i rozpoznawalny. Do dziś mam do niego sentyment i zawsze obejrzę się za osobą, która jest nim poperfumowana. Potem przerzuciłam się na nico bardziej poważny zapach - Dolce&Gabbana for Wome n, który jest dość intensywny, ale nadal w kategorii świeżo-kwiatowych zapachów. Obecnie od jakiegoś czasu trzymam się perfum Dolce&Gabbana The One , które są zdecydowanie owocowe. I mi osobiście kojarzą się z dorosłością. Najlepsze z tego wszystkiego jest to, że to na bank nie ostatnie perfumy ze stajni D&G, bo kuszą mnie także inne flakony. Wszystkie one mają coś, co bardzo do mnie przemawia i dlatego od lat je kupuje.